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Medicare Program 
JW Modifier: Drug/Biological Amount Discarded/Not Administered To Any Patient 

Frequently Asked Questions 
 
Policy: Effective January 1, 2017, providers and suppliers are required to report the JW modifier 
on Part B drug claims for discarded drugs and biologicals. Also, providers and suppliers must 
document the amount of discarded drugs or biologicals in Medicare beneficiaries’ medical 
records.  
 
Resources:  

MLN Matters MM9603 https://www.cms.gov/Outreach-and-Education/Medicare-
Learning-Network-MLN/MLNMattersArticles/Downloads/MM9603.pdf; and  
 
Chapter 17 of the CMS Medicare Claims Processing Manual (Section 40) - 
https://www.cms.gov/Regulations-and-
Guidance/Guidance/Manuals/downloads/clm104c17.pdf  

 
General 
 
Q1. What is the JW modifier? 
A1. The JW modifier is a Healthcare Common Procedure Coding System (HCPCS) Level II 
modifier used on a Medicare Part B drug claim to report the amount of drug or biological 
(hereafter referred to as drug) that is discarded and eligible for payment under the discarded drug 
policy. The modifier shall only be used for drugs in single dose or single use packaging. 
 
Q2. What is Medicare Part B’s payment policy for discarded drugs? 
A2. As described in Chapter 17, Section 40.1 of the Medicare Claims Processing Manual, in 
addition to paying for the amount of drug that has been administered to a beneficiary, Medicare 
Part B also pays for the amount of drug that has been discarded, up to the amount that is 
indicated on the vial or package label. The discarded drug amount is the amount of a single use 
vial or other single use package that remains after administering a dose/quantity of the drug to a 
Medicare beneficiary.  
 
Q3. Why did CMS establish a national policy for the JW modifier? 
A3. CMS is establishing a consistent policy among all MAC jurisdictions for the use of the JW 
modifier for discarded drugs that are associated with separately paid Part B drug claims. Prior 
policy allowed the MACs to choose whether to require the JW modifier. MACs were also able to 
issue jurisdiction-specific instructions for the use of the modifier.   
 
Q4.  Is the JW modifier required on claims for single-dose drugs and biologicals? 
A4. Effective January 1, 2017, the modifier must be used in order to obtain payment for a 
discarded amount of drug in single dose or single use packaging under the Medicare discarded 
drug policy. The modifier is not required if no discarded drug is being billed to any payer. 
(Overfill is discussed in question #7.) 
 
Q5. In which settings is the JW modifier required?  

https://www.cms.gov/Outreach-and-Education/Medicare-Learning-Network-MLN/MLNMattersArticles/Downloads/MM9603.pdf
https://www.cms.gov/Outreach-and-Education/Medicare-Learning-Network-MLN/MLNMattersArticles/Downloads/MM9603.pdf
https://www.cms.gov/Regulations-and-Guidance/Guidance/Manuals/downloads/clm104c17.pdf
https://www.cms.gov/Regulations-and-Guidance/Guidance/Manuals/downloads/clm104c17.pdf
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A5. This policy applies to providers and suppliers who buy and bill drugs and is intended to track 
discarded amounts of drugs that occur as a result of the preparation of a drug dose for 
administration to a beneficiary. We anticipate that the JW modifier will be used mostly in the 
physician’s office and hospital outpatient settings for beneficiaries who receive drugs incident to 
physicians’ services. The JW modifier requirement also applies to Critical Access Hospitals 
(CAHs) since drugs are separately payable in the CAH setting.   
 
The modifier may also apply to some drugs furnished by suppliers such as pharmacies. However, 
we believe that those suppliers, particularly those who dispense drugs and do not actually 
administer the drug, or sell partial vials of sterile products, would not have discarded amounts to 
report on claims. Similarly, entities such as outsourcing facilities or pharmacies that prepare 
doses of sterile drugs that are administered and billed by other practitioners would not be subject 
to the requirements for using the JW modifier or documenting discarded drug quantities for a 
specific beneficiary because they would not be billing for these drugs. Also, in certain situations 
where sterile product repackaging or compounding is carried out, for example in a hospital 
pharmacy, and the drug is separately payable under Part B after administration incident to a 
physician’s services, it may not be possible to quantify discarded quantities of drugs and 
associate them with a beneficiary, particularly when batch preparation of products is being done. 
 
The JW modifier does not apply to drugs or biologicals administered in a Rural Health Clinic 
(RHC) or a Federally Qualified Health Center (FQHC).  Drugs and biologicals administered in 
RHCs and FQHCs are generally not separately payable under Part B.  Instead, their payment is 
included in the RHC’s all-inclusive rate or the FQHC’s prospective payment system rate for the 
patient’s visit.  Exceptions are the influenza, pneumococcal, and Hepatitis B vaccines which are 
paid separately at cost through an RHC’s or FQHC’s cost report and not via a claim.  
 
Finally, the JW modifier is not intended for use on claims for hospital inpatient admissions that 
are billed under the Inpatient Prospective Payment System.  (See question #21 for additional 
information).   
 
Q6. To which drugs does the policy apply?  How can a provider or supplier identify a drug 
that must be billed using the JW modifier? 
A6. In general, the modifier policy applies to all separately payable Part B drugs that are 
designated as single-use or single dose on the FDA-approved label or package insert.  
Accordingly, use of the modifier is not appropriate for drugs that are from multiple dose vials or 
packages. Package inserts are available on the FDA website at 
http://www.accessdata.fda.gov/scripts/cder/drugsatfda/.  
 
However, the JW modifier is not required for: 

• Drugs that are not separately payable, such as packaged OPPS drugs or drugs 
administered in the FQHC or RHC setting.  

• Drugs paid under the Part B drug Competitive Acquisition Program (CAP). The CAP 
remains on hold and there is no current list of CAP medications.  
 

Q7. Does the JW modifier apply to drug overfill? 

http://www.accessdata.fda.gov/scripts/cder/drugsatfda/
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A7. The JW modifier must not be used to report overfill wastage. Beginning January 1, 2011, 
Medicare issued regulations expressly prohibiting billing for overfill, which is any amount of 
drug greater than the amount identified on the package or label.  Additional information on the 
overfill policy is available in the Physician Fee Schedule Final Rule published in the November 
29, 2010 Federal Register (75 FR 73466-70) available at 
https://www.federalregister.gov/articles/2010/11/29/2010-27969/medicare-program-payment-
policies-under-the-physician-fee-schedule-and-other-revisions-to-part-b-for.  
 
Q8. Is the JW modifier applicable when the dose administered is less than the HCPCS 
billing unit?  
A8. CMS does not use fractional billing units to pay for Part B drugs. Therefore, the JW modifier 
should not be used when the actual dose of the drug administered is less than the HCPCS billing 
unit. 
 
Q9. Does a provider or supplier have the option to bill using the JW modifier now or 
should they wait until January 1, 2017? 
A9. Providers and suppliers may report the JW modifier prior to January 1, 2017. 
 
Q10. What happens if a provider or supplier does not use the JW modifier on claims that 
include discarded drugs? 
A10. Claims for drugs furnished on or after January 1, 2017 containing billing for discarded 
drugs that do not use the JW modifier correctly may be subject to review. 
 
Billing, Claims, and Documentation 
 
Q11. How are providers and suppliers to bill using the JW modifier on claims? 
A11. The drug discarded should be billed on a separate line with the JW modifier.  The unit field 
should reflect the amount of drug discarded.  Please refer to the example in the Medicare Claims 
Processing Manual Chapter 17, section 40 located at https://www.cms.gov/Regulations-and-
Guidance/Guidance/Manuals/Downloads/clm104c17.pdf. 
 
Q12.  Instead of reporting a second line with the discarded amount and price, may a 
provider/supplier report one line with the amount used and the adjusted price?  
A12. No.  To identify and monitor billing and payment for discarded drugs under Medicare Part 
B, CMS requires the use of the JW modifier on a separate claim line. 
 
Q13. When using the JW modifier, should the dollar amount be included on the wastage 
line or should the line reflect units only?  
A13. General billing rules may require a charge be included on each line on the claim.  Also, 
each MAC that processes claims may have specific billing policies or guidance for certain items 
or services where there is not national billing guidance from CMS. Please contact your local 
MAC for further billing information. 
 
  
 

https://www.federalregister.gov/articles/2010/11/29/2010-27969/medicare-program-payment-policies-under-the-physician-fee-schedule-and-other-revisions-to-part-b-for
https://www.federalregister.gov/articles/2010/11/29/2010-27969/medicare-program-payment-policies-under-the-physician-fee-schedule-and-other-revisions-to-part-b-for
https://www.cms.gov/Regulations-and-Guidance/Guidance/Manuals/Downloads/clm104c17.pdf
https://www.cms.gov/Regulations-and-Guidance/Guidance/Manuals/Downloads/clm104c17.pdf
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Q14. Does CMS have specific requirements regarding documentation for discarded drugs, 
such as who is required to document the amount that is discarded, the format for whether 
calculated values are acceptable, or where the documentation should be kept? Is there a 
specific area in the medical record where the administered/discarded amount should be 
documented?  
A14. CMS expects that providers and suppliers will maintain accurate (medical and/or 
dispensing) records for all beneficiaries as well as accurate purchasing and inventory records for 
all drugs that were purchased and billed to Medicare. General guidance on documentation is 
available in MLN Matters SE 1316 (http://www.cms.gov/Outreach-and-Education/Medicare-
Learning-Network-MLN/MLNMattersArticles/Downloads/SE1316.pdf ). Providers and 
suppliers should also check with the MAC that processes their Part B drug claims in case 
additional information on billing and documentation is available at the local level. 
 
Q15. Will CMS accept an “automatic” calculation of waste, for example a calculation done 
by software, as documentation of waste within the medical record?   
A15. As long as the amount of wastage is accurately documented, the CMS does not dictate how 
it is calculated.  
 
Hospital Outpatient Prospective Payment System (OPPS) 
 
Q16. When billing for services furnished in the hospital outpatient setting, does the JW 
modifier apply to all Part B claims including Part B inpatient (Type of Bill 12X)?  Are 
eligible and participating 340B providers exempt from the JW modifier reporting?   
A16.  The JW modifier requirement applies to all separately payable drugs assigned status 
indicators G (Pass-Through Drugs and Biologicals) or K (Nonpass-Through Drugs and 
Nonimplantable Biologicals, Including Therapeutic Radiopharmaceuticals) under the OPPS for 
which there is an unused or discarded amount.  Eligible and participating 340B providers are not 
exempt from reporting the JW modifier. 
 
Q17. Are hospitals required to report the JW modifier only when the applicable drug is 
billed with revenue code 636?   
A17.  The requirements for using the JW modifier are independent of revenue codes reporting. 
Providers should always use the most appropriate revenue code that applies to the service they 
are reporting.    
 
Q18. Does the JW modifier apply to drugs (as well as skin substitutes and implantable 
biologicals) administered in the operating room to hospital outpatients?  
A18.  The JW modifier requirement applies to all separately payable drugs with status indicators 
G (Pass-Through Drugs and Biologicals) or K (Nonpass-Through Drugs and Nonimplantable 
Biologicals, Including Therapeutic Radiopharmaceuticals) under the OPPS for which there is an 
unused or discarded amount.   
 
Q19. Will the JW modifier be required on hospital outpatient claims for single-dose drugs 
and biologicals? 
A19.  The JW modifier is intended to quantify the amount of drug from a single-use or single-
dose package that is discarded by the provider, and the modifier must be used in order to obtain 

http://www.cms.gov/Outreach-and-Education/Medicare-Learning-Network-MLN/MLNMattersArticles/Downloads/SE1316.pdf
http://www.cms.gov/Outreach-and-Education/Medicare-Learning-Network-MLN/MLNMattersArticles/Downloads/SE1316.pdf
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payment for a discarded amount of drug. In many cases, drugs are administered almost 
immediately after a single-use or single-dose package is opened by the provider. However, we 
recognize that in certain situations, for example when a hospital pharmacy’s sterile preparation 
area prepares multiple doses of a drug in advance of when they are needed, discarded amounts of 
drug may not be possible to quantify. In such situations, where the quantity of discarded drug 
cannot be quantified, the JW modifier is not required. The JW modifier is also not required if the 
amount of drug that is discarded is less that the amount described by one HCPCS billing unit.  
See question #4 for additional information.     
 
Q20. Does the JW modifier apply to OPPS drugs with status indicator N?  
A20.  No. The JW modifier does not apply to drugs assigned status indicator N (Items and 
Services Packaged into APC Rates) under the OPPS.   
 
Q21. Are hospitals required to transfer the charges related to waste that the patient 
incurred when he/she was seen the day before being admitted (3-day or 1-day payment 
rule) to the inpatient claim? 
A21.  In circumstances where the 3-day/1-day payment window applies, all hospital outpatient 
services (and associated charges), including drugs and biologicals, furnished to a beneficiary 
during the 3 days/1day prior to the beneficiary’s inpatient admission are treated as inpatient 
services and must be included on the claim for the inpatient admission. Since drugs and 
biologicals are not separately payable under the inpatient prospective payment system (IPPS) the 
JW modifier will not be required in this situation.  
 
 


