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Preface

Public Comment

Written comments and suggestions may be submitted at any time for Agency consideration to
the Division of Dockets Management, Food and Drug Administration, 5630 Fishers Lane,
Room 1061, (HFA-305), Rockville, MD, 20852. When submitting comments, please refer to
the exact title of this guidance document. Comments may not be acted upon by the Agency
until the document is next revised or updated.

For purposes of this document, additions to the Policy Guidance Help System (PGHS) are
shown as highlighted text (*+Example”-) while deletions are shown by strikethroughs
(*+Example*-). The symbols "+, -, *+, and *- have been added to enable computerized text
readers to identify the changes. Note: Questions and answers that are currently in the PGHS
and are not being modified are not included in this document.

Additional Copies

Additional copies are available from the Internet at:
http://www.fda.gov/cdrh/mammography/pubs/1569.pdf, or to receive this document by fax,
call the CDRH Facts-On-Demand system at 800-899-0381 or 301-827-0111 from a touch-
tone telephone. Press 1 to enter the system. At the second voice prompt, press 1 to order a
document. Enter the document number 1569 followed by the pound sign (#). Follow the
remaining voice prompts to complete your request.
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Guidance for Industry, MQSA Inspectors,
and FDA Staff

The Mammography Quality Standards Act
Final Regulations Modifications and
Additions to Policy Guidance Help System
#11

This guidance represents the Food and Drug Administration’s (FDA's) current thinking
on this topic. It does not create or confer any rights for or on any person and does not
operate to bind FDA or the public. You can use an alternative approach if the approach

satisfies the requirements of the applicable statutes and regulations. If you want to discuss
an alternative approach, contact the FDA staff responsible for implementing this
guidance. If you cannot identify the appropriate FDA staff, call the appropriate number
listed on the title page of this guidance.

Introduction

This document is intended to provide guidance to mammography facilities and their
personnel. It represents the Food and Drug Administration’s (FDA) current thinking on the
final regulations implementing the Mammography Quality Standards Act (MQSA) (Public
Law 102-539). This guidance document updates previous guidance and deals with the issue
of mammaographic modality specific continuing medical education (CME).

The MQSA final regulations, published on October 28, 1997, required continuing education
for each of the three personnel categories in each mammographic modality used. The
purpose of these regulations, which were developed with input from the National
Mammography Quality Assurance Advisory Committee (NMQAAC), was to assure that
personnel receive updated information on the new mammaographic modality of Full Field
Digital Mammography (FFDM). The first FFDM unit was not approved for commercial use
by FDA until January 2000. Due to difficulties in obtaining continuing education credits
specific to FFDM, over the years FDA delayed enforcement of these requirements twice.
The current enforcement date is April 28, 2006. However, as the professional community
has gained more experience with FFDM, the need for mammographic modality specific
CME has come into question. NMQAAC revisited this issue and advised FDA that these
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specific requirements are no longer necessary. The Institute of Medicine recommended that
these requirements be deleted from the regulations. These groups concluded that the general
requirement of obtaining 15 hours of continuing education in mammography every three
years provides adequate assurance that personnel receive appropriate updated information
about all mammaographic modalities in a timely fashion. Until such time as FDA can proceed
with the notice and comment process for deleting these regulations, FDA intends to delay
their enforcement indefinitely. The general requirement of obtaining 15 hours of continuing
education every three years in mammography or related topics is not under reconsideration
and will not change. The purpose of this document is to inform the mammography
community and make the necessary changes to the Policy Guidance Help System.

FDA's guidance documents, including this guidance, do not establish legally enforceable
responsibilities. Instead, guidances describe the Agency's current thinking on a topic and
should be viewed only as recommendations, unless specific regulatory or statutory
requirements are cited. The use of the word should in Agency guidances means that
something is suggested or recommended, but not required.

Under its own authority, a State may impose more stringent requirements beyond those
specified under MQSA and its implementing regulations. A facility may want to check with
its State or local authorities regarding their requirements.

The Least Burdensome Approach

We believe we should consider the least burdensome approach in all areas of medical device
regulation. This guidance reflects our careful review of the relevant scientific and legal
requirements and what we believe is the least burdensome way for you to comply with those
requirements. However, if you believe that an alternative approach would be less
burdensome, please contact us so we can consider your point of view. You may send your
written comments to the contact person listed in the preface to this guidance or to the CDRH
Ombudsman. Comprehensive information on CDRH's Ombudsman, including ways to
contact him, can be found on the Internet at http://www.fda.gov/cdrh/ombudsman/.

Background

MQSA was signed into law on October 27, 1992, to establish national quality standards for
mammography. The MQSA required that, in order to lawfully provide mammography
services after October 1, 1994, all facilities, except facilities of the Department of Veterans
Affairs, must be accredited by an approved accreditation body and certified by the Secretary
of Health and Human Services (the Secretary) or by an approved State certification body.
The authority to approve accreditation bodies, State certification bodies, and to certify
facilities was delegated by the Secretary to the FDA. On October 28, 1997, the FDA
published final regulations implementing the MQSA in the Federal Register.
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In November 1998, FDA compiled all final FDA guidances related to MQSA and put them
into a computerized searchable database called the Policy Guidance Help System (PGHS).
The PGHS is available on the Internet at:
www.fda.gov/cdrh/mammography/robohelp/start.htm

FDA periodically updates the information in the PGHS and this document serves as a further
update. Individuals wishing to receive automatic notification of future updates may
subscribe to our E-mail ListServ by visiting http://list.nih.gov/cqi-
bin/wa?SUBED1=mammography_cdrh-1&A=1 and following the directions there.
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Personnel

The discussion in the PGHS concerning several topics listed under the "Personnel” heading
is being revised as follows:

Personnel — Interpreting Physician — Interpreting Physician Continuing
Education

Citation:

900(a)(2)(ii)(B): All interpreting physicians shall maintain their qualifications by meeting
the following requirement: Following the third anniversary date of the end of the calendar
quarter in which the requirements of paragraph (a)(1)(i) of this section were completed, the
interpreting physician shall have taught or completed at least 15 category | continuing
medical education units in mammography during the 36 months immediately preceding the
date of the facility’s annual MQSA inspection or the last day of the calendar quarter
preceding the inspection or any date in between the two. The facility will choose one of these
dates to determine the 36-month period. This training shall include at least six category |
continuing medical education credits in each mammographic modality used by the
interpreting physician in his or her practice.

Question 15: I’m an interpreting physician and use only one mammographic modality
(screen-film) at my facility. Will I have to document six category | CME credits in
screen-film mammography as part of the 15 general mammography CME credlts’>
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"+No. Due to recommendations from the National Mammography Quality Assurance
Advisory Committee and the Institute of Medicine, FDA intends to propose deleting the
requirement for mammography modality specific continuing education and will delay
enforcement of these requirements indefinitely.”-

Personnel — Interpreting Physician — Interpreting Physician New
Mammographic Modality Training

Citation:

900.12(a)(1)(ii)(C): Before an interpreting physician may begin independently interpreting
mammograms produced by a new mammographic modality, that is, a mammographic
modality in which the physician has not previously been trained, the interpreting physician
shall have at least 8 hours of training in the new mammographic modality.
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Personnel — Medical Physicist — Medical Physicist Continuing Education

Citation:

900.12(a)(3)(iii)(A): Continuing education. Following the third anniversary date of the end
of the calendar quarter in which the requirements of paragraph (a)(3)(i) or (a)(3)(ii) of this
section were completed, the medical physicist shall have taught or completed at least 15
continuing education units in mammography during the 36 months immediately preceding
the date of the facility’s annual inspection or the last day of the calendar quarter preceding
the inspection or any date between the two. The facility shall choose one of these dates to
determine the 36-month period. This continuing education shall include hours of training
appropriate to each mammographic modality evaluated by the medical physicist during his
or her surveys or oversight of quality assurance programs. Units earned through teaching a
specific course can be counted only once towards the required 15 units in a 36-month period,
even if the course is taught multiple times during the 36 months.

Question 10: I’m a medical physicist and evaluate only one mammographic modality
(screen-film). Will I have to document CME/CEU credits in screen-film
mammography as part of the 15 general mammography CME/CEU credits?
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"+No. Due to recommendations from the National Mammography Quality Assurance
Advisory Committee and the Institute of Medicine, FDA intends to propose deleting the
requirement for mammography modality specific continuing education and will delay
enforcement of these requirements indefinitely.”-

Personnel — Medical Physicist — Medical Physicist New Mammographic
Modality Training

Citation:

900.12(a)(3)(iii)(C): Before a medical physicist may begin independently performing
mammographic surveys of a new mammographic modality, that is, a mammographic
modality other than one for which the physicist received training to qualify under paragraph
(@)(3)(i) or (a)(3)(ii) of this section, the physicist must receive at least 8 hours of training in
surveying units of the new mammographic modality.
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Personnel — Radiologic Technologist — Radiologic Technologist Continuing
Education

Citation:

900.12(a)(2)(iii)(A) and (C): Continuing Education Requirements:

(A) Following the third anniversary date of the end of the calendar quarter in which the
requirements of paragraphs (a)(2)(i) and (a)(2)(ii) of this section were completed, the
radiologic technologist shall have taught or completed at least 15 continuing education units
in mammography during the 36 months immediately preceding the date of the facility’s
annual MQSA inspection or the last day of the calendar quarter preceding the inspection or
any date in between the two. The facility will choose one of these dates to determine the 36-
month period.

(C)  Atleast six of the continuing education units required in paragraph (a)(2)(iii)(A) of
this section shall be related to each mammographic modality used by the technologist.

Question 11: I’m a radiologic technologist and use only one mammographic modality
(screen-film) at my facility. Will I have to document six CME/CEU credits in screen-
film mammography as part of the 15 general mammography CM E/CEU credlts’>
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~+No. Due to recommendations from the National Mammography Quality Assurance
Advisory Committee and the Institute of Medicine, FDA intends to propose deleting the
requirement for mammography modality specific continuing education and will delay
enforcement of these requirements indefinitely.”-

Personnel — Radiologic Technologist — Radiologic Technologist New
Mammographic Modality Training

Citation:

900.12(a)(2)(iii)(E): Before a radiologic technologist may begin independently performing
mammographic examinations using a mammographic modality other than one of those for
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which the technologist received training under paragraph (a)(2)(ii)(C) of this section, the
technologist shall have at least 8 hours of continuing education units in the new modality.
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