## **Expanding Generic Drug Access Through International Engagements**

February 28, 2024, 9:00 – 11:30 am EDT

Welcome (5 min)	Welcome and Overview Forest "Ray" Ford, Jr., <i>Captain</i> , United States Public Health Service <i>Pharmacist</i> Small Business and Industry Assistance (SBIA) Division of Drug Information (DDI)   Office of Communications (OCOMM)   Center for Drug Evaluation and Research (CDER)   U.S. Food and Drug Administration (FDA)	9:00 - 9:05 am
Talk 1 (20 min)	Introduction to OGD's Global Affairs and International Engagement Sarah Ibrahim, Ph.D. Associate Director for Global Affairs Office of Generic Drugs (OGD)   CDER   FDA	9:05 - 9:25 am
Talk 2 (30 min)	FDA and EMA's Parallel Scientific Advice Pilot Program for Complex Generics/Hybrid Products Lei Zhang, Ph.D. Deputy Director Caliope Sarago, M.S. Lead Project Manager (Acting) Office of Research and Standard (ORS)   OGD   CDER   FDA	9:25 – 9:55 am
Talk 3 (15 min)	EMA and International Engagement for Generics Development Kevin Blake, M.D., Ph.D. Senior Scientific Specialist Clinical Pharmacology European Medicines Agency (EMA)	9:55 – 10:10 am
Talk 4 (15 min)	Use of Foreign Comparators in Bioequivalence Studies for Health Canada Scott Appleton, Ph.D., M.Sc. Manager, Health Canada Division of Biopharmaceutics Evaluation1   Bureau of Pharmaceutical Sciences   Pharmaceutical Drugs Directorate   Health Products and Food Branch   Health Canada	10:10 - 10:25 am
Panel Discussion (30 min)	<ul> <li>Moderator: Sarah Ibrahim</li> <li><u>Panelists:</u> <ul> <li>Scott Appleton, Ph.D., M.Sc., <i>Manager</i>, Health Canada</li> <li>Lisa Bercu, J.D., Senior Regulatory Counsel   Office of Generic Drug Policy (OGDP) OGD CDER</li> <li>Kevin Blake, M.D., Ph.D., <i>Senior Scientific Specialist Clinical Pharmacology</i>, EMA</li> <li>Ashley Boam, M.S., <i>Director</i>, Office of Pharmaceutical Quality Policy (OPPQ)   Office of Pharmaceutical Quality (OPQ)   CDER</li> <li>Robert Lionberger, PhD, <i>Director</i>, ORS OGD CDER</li> <li>Hongling Zhang, PhD, <i>Division Director</i>, Division of Bioequivalence II, Office of Bioequivalence (OB)   OGD   CDER</li> </ul> </li> </ul>	10:25 - 10:55 am
Speaker Q&A (30 min)	Moderator: Forest "Ray" Ford, Jr. <u>Speakers:</u> • Sarah Ibrahim, Lei Zhang, Caliope Sarago, Kevin Blake, and Scott Appleton	10:55 - 11:25 am
Closing Remarks (5 min)	Closing Remarks Iilun Murphy, MD <i>Director</i> , OGD   CDER	11:25 - 11:30 am