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Food and Drug Administration
Rockville MD 20857

September 29, 2003

Eric 5. Fain, M.D.

Senior Vice President, Clinical Engineering and Regulatory Affairs
St. Jude Medical, CRMD

15200 Valley View Court

Sylmar, CA 91342

RE: Docket No. 02P-0089
Dear Dr. Fain,

This is in response to your petition dated February 26, 2002 and filed by the Food and
Drug Administration (FDA) on March 3, 2002. We had previously issued you an interim
response on September 11, 2002.

In your petition, you requested that FDA allow electronic labeling to be an acceptable
media to meet the labeling requirements of the Federal Food, Drug, and Cosmetic Act (21
U.8.C. 321 et seq. (the Act), for St. Jude's Model 3500/3510 programmer with Model
3307, v2.4a programmer software, PMA numbers P8B0086G, P830045, and P910023, a
programmer/computer intended to be used by physicians to interact with an implanted
pulse generator at the time of implantation and on follow-up visits.

The Medical Device User Fee and Modemization Act of 2002 (MDUFMA), P.L. 107-
250, was signed into law October 26, 2002, Among other provisions, section 206 of
MDUFMA amended section 502(f) of the Act (21 U.5.C. 352(f)) to provide that labeling
for preseription devices intended for use in health care facilities may be provided solely
by electronic means, so long as users may request the labeling in paper form and such
labeling is promptly provided to requestors without additional cost. Section 206 of
MDUFMA required that electronic labeling continue to satisfy any legal requirements
that apply to device labeling in general. Manufacturers electing to provide electronic
labeling must ensure that it is not false or misleading in any particular and are expected to
meet all other applicable regulatory requirements, such as those contained in 21 CFR Part
801,

New section 502(f) was effective upon enactment. Our records indicate that, as
authorized by section 515(d)(1)(B)(ii) of the Act, the PMA orders (P880086, P830045,
and P910023) condition approval of the St. Jude programmer/computer on the device
being restricted to prescription use, in accordance with 21 CFR 801.109. Consequently,
you may issue labeling for this device in electronic form, provided that you adhere to the
other requirements in new section 502(f).




If you have any questions about this response, please contact Joseph M. Sheehan of our
Regulations Staff at (301) 827-2974,

Smcerely YOUrs,
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Linda S. Kahan
Deputy Director
Center for Devices
and Radiological Health




